Żółte curry Pukka według Jamiego Olivera

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Polecam wielbicielom ostrych smaków indyjskiej kuchni.

  • 60 min

Składniki:

  • na 3-4 porcje:

    2 cebule,
    3-4 ząbki czosnku,
    kawałek imbiru wielkości kciuka,
    2 żółte papryki,
    500 ml bulionu drobiowego,
    1/2 pęczka świeżej kolendry,
    papryczka chili (lub chili w proszku),
    łyżeczka płynnego miodu,
    łyżeczka mielonej kurkumy,
    2 łyżeczki przyprawy curry,
    7-8 pałek kurczaka,
    puszka ciecierzycy (400 g),
    łyżeczka przecieru pomidorowego,
    sok z cytryny do smaku,
    sól, pieprz
    ryż do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Żółte curry pukka według jamiego olivera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać cebulę, imbir i czosnek. Usunąć gniazda nasienne z papryk. Do malaksera włożyć jedną cebulę, jedną paprykę, ząbki czosnku i imbir. Dodać chili, kolendrę, miód i przyprawy; zmiksować wszystko na gładką pastę. Przesmażyć doprawionego solą i pieprzem kurczaka na małej ilości oliwy, aż do zrumienienia (ok. 10 minut). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone na duże kawałki cebulę i paprykę, po kilku minutach smażenia dodać pastę, wymieszać, a po kolejnych kilku minutach wlać bulion, dodać odsączoną ciecierzycę, przecier i kurczaka. Całość gotować pod przykryciem ok. 45 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje. Gotowe danie podawać z ryżem, posypane kolendrą i skropione sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować