Żółte curry pukka według jamiego olivera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać cebulę, imbir i czosnek. Usunąć gniazda nasienne z papryk. Do malaksera włożyć jedną cebulę, jedną paprykę, ząbki czosnku i imbir. Dodać chili, kolendrę, miód i przyprawy; zmiksować wszystko na gładką pastę. Przesmażyć doprawionego solą i pieprzem kurczaka na małej ilości oliwy, aż do zrumienienia (ok. 10 minut). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone na duże kawałki cebulę i paprykę, po kilku minutach smażenia dodać pastę, wymieszać, a po kolejnych kilku minutach wlać bulion, dodać odsączoną ciecierzycę, przecier i kurczaka. Całość gotować pod przykryciem ok. 45 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje. Gotowe danie podawać z ryżem, posypane kolendrą i skropione sokiem z cytryny.
Komentarze