Puree z batatów wg Jamiego Olivera

4.49 (193 ocen)

  • 30 min

Puree z batatów to niecodzienny dodatek do obiadu. Ten przepis został zainspirowany sposobem Jamiego Olivera. Chilli i olej orzechowy nadają przekąsce wyjątkowego smaku. Wypróbujcie koniecznie!

  • 30 min

Składniki:

  • 2 średnie bataty
    1 papryczka chili
    sok z 1/2 limonki
    1 łyżka posiekanego szczypiorku i koperku lub innych ulubionych ziół
    sól, pieprz
    olej orzechowy
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree Dodatki

Puree z batatów wg jamiego olivera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z batatów - przepis:
    Bataty ugotować w mundurkach, obrać i rozgnieść widelcem, dodać drobno posiekaną papryczkę i zieleninę, posypać solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny i 2 łyżkami oleju orzechowego. Dokładnie wymieszać. Puree z batatów jest gotowe do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Puree z batatów - do czego?

Puree ze słodkich ziemniaków ma różnorodne zastosowanie. Najczęściej podawane jest do obiadu jako dodatek do pieczonego kurczaka, kotletów mielonych lub schabowych. W Stanach Zjednoczonych Ameryki puree z batatów jest częstym dodatkiem podczas uroczystego obiadu na Święto Dziękczynienia. Wtedy puree z ziemniaków serwowane jest w towarzystwie sosu żurawinowego i plastrów pieczonego indyka. W Polsce puree z batatów sprawdzi się jako dodatek do gulaszu wołowego albo potrawki z kurczaka. Osoby lubiące pieczyste mogą upiec marynowany w solance schab wraz z korzennymi przyprawami np.: anyżem i kardamonem. 

Puree z batatów - przyprawy

Przygotowując puree z batatów można eksperymentować z dodatkiem różnorodnych warzyw. Przepis na puree z batatów świetnie smakuje z dodatkiem marchewki, upieczonej dyni, upieczonego czosnku a także tradycyjnych ziemniaków. Zaskakujące może być dla wielu osób, że puree z batatów doskonale smakuje ze szczyptą cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Przetarte słodkie ziemniaki można również doprawić łyżką masła orzechowego, pastą sezamową lub sosem sojowym. Puree z batatów świetnie smakuje z pikantnymi przyprawami np.: mieloną papryką chilli, pieprzem kajeńskim albo świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe puree z batatów można podawać posypane ziarnami czarnuszki lub polane olejem z uprażonych orzechów włoskich. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować