Złote knedle

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Knedle w sezonie jesiennym to obowiązkowy obiad w wielu domach, moje dzieci je uwielbiają.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - ziemniaki gotowane: 1 kilogram
    - biały ser: 0.5 kilograma
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 1 szklanka
    - cukier: 6 łyżek
    DODATKOWO::
    - brzoskwinie: 1 kilogram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Złote knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i ser skręcić przez maszynkę, dodać jaka, mąkę (gdyby ciasto było za luźne dodać jeszcze troszkę mąki) i cukier, zagnieść ciasto.
    Z ciasta utoczyć wałek, pociąć go na porcje.
  • złote knedle 2. Brzoskwinie obrać i podzielić na ćwiartki, każdy kawałek brzoskwini dokładnie okleić porcja ciasta, uformować knedle.
  • złote knedle 3. W garnku zagotować dużą ilość lekko osolonej wody, na gotującą się wodę wrzucać knedle i gotować do wypłynięcia, ostrożnie wyciągnąć na talerz.
  • złote knedle 4. Podawać polane podsmażoną bułka tartą lub słodką śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować