Złota babka morelowa.

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Babka z suszonymi morelami w polewie z białej czekolady ze złotą nutką.

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 2 szklanki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - jajka: 5 sztuk
    - masło lub margaryna: 200 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - bulka tarta: 3 łyżki
    - biala czekolada: 2 sztuki
    - złote perełki do ciast: 4 łyżeczki
    - suszone morele: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Złota babka morelowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku i porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy tak długo, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Dodajemy 3/4 siekanych moreli i delikatnie mieszamy.
  • 2. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godzinę. Po wyciągnięciu z piekarnika, babkę pozostawiamy w formie aż do ostygnięcia.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można dodać kilka łyżek gorącej wody bezpośrednio do czekolady.
  • 4. Dekorujemy babkę czekoladą siekanymi morelami i złotymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować