Babka morelowa

5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała babka, warto ją robić nie tylko od święta.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jaja
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 kisiele morelowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dag suszonych moreli
    Dodatkowo:
    forma na babkę
    tłuszcz
    bułka tarta do formy
    morele do dekoracji
    posypka cukrowa
    Polewa:
    1/2 czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka morelowa 1. Przygotuj formę i składniki. Jaja ubij z cukrem na puch, dalej ubijając dodaj olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielami. Na koniec dodaj pokrojone morele. Wymieszaj i wlej do foremki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 50 minut. Wyjmij z foremki, ostudź.
  • Babka morelowa 2. Przygotuj polewę, w rondelku rozpuść mleko z czekoladą. Możesz zrobić to w kąpieli wodnej. Czekoladą polej babkę, udekoruj morelami i posypką.

Porady

Babkę możesz upiec w formie keksówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować