Ziołowy łosoś na parze z kuskusem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Dzięki temu, że przygotowuje go na parze jest jeszcze bardziej zdrowy. Aromatyczne zioła i topiony ser nadają potrawie niepowtarzalny smak. Kasza kuskus stanowi idealne dopełnienie całego dania.

  • 40 min

Składniki:

  • średni filet ze świeżego łososia, pół szklanki kaszy kuskus, 1/4 czerwonej papryki, po pół łyżeczki soli, suszonego koperku, suszonej pietruszki i suszonej bazylii, szczypta słodkiej papryki, szczypta czarnego pieprzu, pół cytryny, garść dowolnych kiełków (np. z brokuła).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowy łosoś na parze z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowy łosoś na parze z kuskusem 1. 1) Rybę umyj, oczyść i osusz. Przyprawy wymieszaj i natrzyj nimi łososia.
    2) W garnku do parowania zagotuj wodę z połówką cytryny. Na sitku ułóż łososia i paruj go około 10 minut pod przykryciem. Następnie przewróć go na drugą stronę i paruj kolejne 10 minut.
    3) Kasze zalej osolonym wrzątkiem i odstaw do napęcznienia.
    4) Paprykę pokrój w małą kosteczkę i wymieszaj z napęczniałą kaszą.
    5) Rybę zestaw z ognia. Plaster sera topionego pokrój w cienkie paski i ułóż na gorącej rybie, by się rozpuściła.
    6) Podawać gorące posypane kiełkami danie.

Porady

Łosoś przygotowywany na parze jest bardzo delikatny, więc należy go parować ma małym ogniu i bardzo ostrożnie przewracać na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować