Delikatny łosoś gotowany na parze, podany na rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Szybko i pysznie.
Składniki:
na 2 porcje:
ok. 400 g świeżego łososia
1/2 dużej cytryny
sól
pieprz cytrynowy
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
duża garść rukoli
8 pomidorków koktajlowych
Cytrynowy łosoś na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia opłukujemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Z połówki cytryny odkrawamy 2 plasterki do dekoracji. Z pozostałej części wyciskamy sok, którym skrapiamy porcje łososia. Oprószamy dość obficie pieprzem cytrynowym i odstawiamy na 1-2 godziny.
2.W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pokrojonej na ćwiartki wyciśniętej cytryny. Na sito wykładamy porcje łososia, umieszczamy na garnku, przykrywamy i gotujemy 10-12 minut.
3.Rukolę płuczemy, osuszamy, układamy na talerzach. Na rukoli kładziemy porcje łososia, które lekko solimy i dekorujemy plastrem cytryny, układamy pomidorki koktajlowe i podajemy.
Komentarze