Cytrynowy łosoś na parze

0 (0 ocen)

Delikatny łosoś gotowany na parze, podany na rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Szybko i pysznie.

Składniki:

  • na 2 porcje:
    ok. 400 g świeżego łososia
    1/2 dużej cytryny
    sól
    pieprz cytrynowy
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    duża garść rukoli
    8 pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cytrynowy łosoś na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia opłukujemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Z połówki cytryny odkrawamy 2 plasterki do dekoracji. Z pozostałej części wyciskamy sok, którym skrapiamy porcje łososia. Oprószamy dość obficie pieprzem cytrynowym i odstawiamy na 1-2 godziny.
  • 2. W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pokrojonej na ćwiartki wyciśniętej cytryny. Na sito wykładamy porcje łososia, umieszczamy na garnku, przykrywamy i gotujemy 10-12 minut.
  • 3. Rukolę płuczemy, osuszamy, układamy na talerzach. Na rukoli kładziemy porcje łososia, które lekko solimy i dekorujemy plastrem cytryny, układamy pomidorki koktajlowe i podajemy.

Porady

Zamiast rukoli można użyć dowolnej sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować