Jajeczne serca z cukiniowymi kieszonkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.5 jajek ugotować na twardo. Wystudzić.
2.Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na małe kwadraciki. Cukinię obrać i chwilę poddusić na niewielkim ogniu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Warzywo podusić widelcem na pastę. Nakładać po łyżeczce farszu na ciasto francuskie i zlepiać kieszonki za pomocą widelca. Kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15-20 minut.
3.Ugotowane jajka podusić widelcem lub zmielić blenderem. Dosyć mocno doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko oraz 2 łyżki bułki tartej i wyrobić masę. Formować kotlety na przykład za pomocą foremki do ciastek. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
4.Gęstą śmietanę doprawić suszonym koperkiem, solą i pieprzem. Polać nią kotlety lub podawać w osobnym naczyniu.
Komentarze