Ziołowy chleb domowy

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Chleb swojski zawsze jest mile widziany w moim domy. Jeszcze ciepły znika szybciej niż się go robi.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    0,5 kg mąki pszennej

    1 kostka świeżych drożdży

    400 ml ciepłej wody + 3 łyżki

    1 łyżeczka cukru

    1/2 łyżeczka soli

    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    1/2 łyżeczka oregano

    1 jajko

    250 g żółtego sera

    ziarna słonecznika do posypania chleba przed pieczeniem
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ziołowy chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 20 minut by drożdże zaczęły "pracować'.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy zioła, oregano i sól.

    Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Gdy drożdże zaczną podwajać swą objętość wlewamy do miski i energicznie wyrabiamy.
  • 3. Dodajemy jajko, resztę wody i nadal wyrabiamy.

    Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto wyrosło.
  • Ziołowy chleb domowy 4. Forme keksówke 30 cm smarujemy olejem i posypujemy mąką.

    Wyrośniete ciasto przekładamy do formy, posypujemy słonecznikiem.
  • 5. Odtawiamy jeszcze na 10 minut.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Ci pieczemy 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować