Mój przepis na wyjątkowo aromatyczne pieczarki z bazyliowym pesto i parmezanem oraz pikantną polentę z rusztu. Wykorzystuję świeże zioła zasiane wiosną, piękne sezonowe pieczarki oraz zdrową oliwę.
Ziołowe pieczarki i polenta z rusztu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę z solą, wsypać kaszę kukurydzianą,ziele angielskie,wrzucić liście laurowe, dodać oliwę, zmniejszyć ogień, gotować cały czas mieszając przez 8-9 minut. Przelać do prostokątnego płaskiego naczynia (wysmarowanego oliwą),pozostawić w chłodnym miejscu. W dowolnej chwili przenieść na grill.
2.Polentę wyjąć na deskę, pokroić, usunąć liście laurowe.Przełożyć na ruszt, piec 3-4 minuty z każdej strony.
3.Pieczarki oczyścić, pozostawić kapelusze.
4.Do blendera wrzucić bazylię,parmezan,czosnek,oliwę. Wszystkie składniki zmiksować. Pesto można przygotować wcześniej lub użyć gotowego.
5.Pieczarki napełnić tartym parmezanem i pesto, zawinąć w folię aluminiową, piec na rozgrzanym grillu 8-10 minut.
6.Polentę podawać na liśiach sałaty z grillowanymi pieczarkami. Całość można oprószyć resztą parmezanu.
Komentarze