Ziołowe paluchy z serem żółtym

4.49 (165 ocen)

Paluchy są bardzo mięciutkie, zioła prowansalskie nadają im wspaniałego smaku i aromatu. Stanowią doskonałą przekąskę, możemy je zabrać do pracy.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki letniej wody
    4 łyżki oleju
    40 gram świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    1 płaska łyżka soli
    2 łyżki ziół prowansalskich
    Dodatkowo:
    200 gram sera żółtego
    Papier do pieczenia
    Mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Ziołowe paluchy z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy je w niewielkiej ilości wody z cukrem, odstawiamy na kilka minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zioła prowansalskie, wodę oraz olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, ponownie zagniatamy, dzielimy na małe kawałki i formujemy z ciasta wałeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i posypujemy wyrośnięte paluchy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować