Zakręcone paluchy ze szpinakiem i żółtym serem

4.99 (181 ocen)

idealne na piknik.

Składniki:

  • Składniki :

    23-25 g drożdży
    500g mąki
    250 ml letniej wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka cukru
    sól



    Składniki nadzienie :

    300g mrożonego szpinaku,
    2 ząbki czosnku,
    1 cebula,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    ser Mońki w plastrach Edamski.

Wystaw ocenę:

4.99 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zakręcone paluchy ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
    Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto.
    Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
    Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut.
  • 2. Przygotowanie :

    Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i duś parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • 3. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt. Na jednej stronie ułóż plastry sera i rozsmaruj farsz. Dłuższe boki ciasta zlep ze sobą. Nożem potnij paski około 2 cm. Każdy pasek zakręć 2-3 razy. Zakręcone paseczki ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować