Bułeczki ziołowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne, pachnące ziołami bułeczki można zrobić samemu lub z pomocą maszynki do pieczenia chleba, która ugniecie ciasto i pozwoli mu wyrosnąć na odpowiednią godzinę. Dzięki temu można mieć ciepłe bułeczki na śniadanie każdego dnia!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
    150g mąki pszennej
    100g mąki żytniej
    0,5 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    po łyżeczce oregano, bazylii i ziół prowansalskich
    150g masła
    150ml mleka
    woda
    0,5 łyżeczki suchych drożdży (lub 25g świeżych)
    mleko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki ziołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W przypadku użycia świeżych drożdży zrobić rozczyn z pół szklanki letniego mleka, łyżki mąki pszennej i 0,5 łyżeczki cukru (ilości składników odjąć od całości). Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny przykryte ściereczką.
  • 2. Osobno połączyć płynne składniki (wody dolać tyle, żeby razem było 330ml płynu) i suche. Płynne wlać do pojemnika maszynki, na to suche, na koniec drożdże. Ustawić program do ugniatania ciasta (1,5h). Nie mając maszynki wystarczy suche i płynne składniki wraz z drożdżami połączyć w misce i ugnieść na gładkie ciasto (ok 10min). Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie (również po zakończeniu programu) ulepić z ciasta 8 kulek. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem. Na wierzchu bułek ponacinać nożem krzyżyki. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce aż podwoją swoją objętość. Na koniec posmarować bułeczki mlekiem i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piec 15-20 min (do zrumienienia).

Porady

Bułeczki są zdrową alternatywą dla pieczywa ze sklepu - bez konserwantów, spulchniaczy itp. To ciasto może być bazą do innego rodzaju bułeczek czy chleba, np. z ziarnami (dynia, słonecznik) lub z cebulą (prażoną lub podsmażoną). Proporcje suchych i płynnych składników muszą być takie same, ale można eksperymentować z rodzajami mąk lub zamiast mleka i masła dać jogurt naturalny z wodą i oliwą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować