Drożdżowe, ziołowe bułeczki zapiekane z camembertem

4.49 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak dobrze wiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie drożdżowe wypieki - zarówno te na słodko, jak i te na ostro czy słono.



Dziś mam dla Was przepis na przepyszne bułeczki ziołowe zapiekane ze świeżymi ziołami, czosnkiem i camembertem.

Coś fantastycznego!



Najlepsze oczywiście na gorąco, kiedy to ser jest jeszcze gorący i przyjemnie rozpuszcza się w ustach!

Prawdziwe niebo w gębie.

Rodzina jednogłośnie okrzyknęła, że były to najlepsze słone bułeczki drożdżowe, jakie do tej pory upiekłam.

A jak wiecie - upiekłam sporo.

Spróbujcie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( ok. 10-13 szt )

    * maka pszenna – 550 g

    * drożdże świeże – 40 g

    * masło min. 82% – 100 g

    * mleko – 260 ml

    * cukier –  1 płaska łyżka

    * jajko – 2 szt

    * sól – 1 płaska łyżeczka

    DODATKOWO:

    * camembert - 2 op

    * świeża pietruszka - 1 duży pęczek

    * świeży czosnek - 3 ząbki

    * olej chili

    * jajko do posmarowania

    * sezam do posypania + suszona cebulka
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Przekąski

Drożdżowe, ziołowe bułeczki zapiekane z camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.

    Każdy kawałek wałkujemy na płaski "prostokąt" i nacinamy kilka paseczków.

    Układamy pokrojony ser, posiekane zioła, czosnek i polewamy odrobiną oleju chili.

    Zawijamy tworząc zdobne bułeczki.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Pietruszka Sery Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować