Drożdżowe, ziołowe bułeczki zapiekane z camembertem

  • wyświetlono: 879 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jak dobrze wiecie miłością bezgraniczną kocham wszystkie drożdżowe wypieki - zarówno te na słodko, jak i te na ostro czy słono. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne bułeczki ziołowe zapiekane ze świeżymi ziołami, czosnkiem i camembertem. Coś fantastycznego! Najlepsze oczywiście na gorąco, kiedy to ser jest jeszcze gorący i przyjemnie rozpuszcza się w ustach! Prawdziwe niebo w gębie. Rodzina jednogłośnie okrzyknęła, że były to najlepsze słone bułeczki drożdżowe, jakie do tej pory upiekłam. A jak wiecie - upiekłam sporo. Spróbujcie!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

( ok. 10-13 szt )

* maka pszenna – 550 g

* drożdże świeże – 40 g

* masło min. 82% – 100 g

* mleko – 260 ml

* cukier –  1 płaska łyżka

* jajko – 2 szt

* sól – 1 płaska łyżeczka

DODATKOWO:

* camembert - 2 op

* świeża pietruszka - 1 duży pęczek

* świeży czosnek - 3 ząbki

* olej chili

* jajko do posmarowania

* sezam do posypania + suszona cebulka

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe, ziołowe bułeczki zapiekane z camembertem

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem.

    W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.

    Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.

    Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

    Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy, urywamy po kawałku.

    Każdy kawałek wałkujemy na płaski "prostokąt" i nacinamy kilka paseczków.

    Układamy pokrojony ser, posiekane zioła, czosnek i polewamy odrobiną oleju chili.

    Zawijamy tworząc zdobne bułeczki.

    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, zapiekamy na złoto ( ok. 10-13 minut ) w 180C.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serpietruszkacamembertdrożdzówkiziolabuleczkibulkidzożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Camembert z truskawkami

Dodane przez: smak i uczucie

Camembert z truskawkami

Chrupiąca skórka, a w środku roztopiony,...

Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane)

Dodane przez: Armi As

Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane)

Upiekłam pyszne, puszyste, mięciutkie...

BUŁECZKI SEROWE ZAPIEKANE Z JAJKIEM I CZERWONĄ CEBULĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BUŁECZKI SEROWE ZAPIEKANE Z JAJKIEM I CZERWONĄ...

Idealna propozycja na leniwe śniadanie...

Camembert z pomarańczami w miodzie

Dodane przez: Kasia_S

Camembert z pomarańczami w miodzie

słodkie pomarańcze i camembert...

Drożdżowe cebularze z pieczarkami

Dodane przez: beniawojt

Drożdżowe cebularze z pieczarkami

Znikają z talerza zdecydowanie...

Camembert z orzechami i migdałami w miodzie

Dodane przez: Kasia_S

Camembert z orzechami i migdałami w miodzie

idealny na przekąskę czy podwieczorek,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE