Jest świetną propozycją na uroczyste przyjęcie, czy niedzielny obiad.
Składniki:
800 g fileta z indyka
200 g twarogu chudego menu mlekovita
2 cebule
2 ząbki czosnku
po 5 gałążek rozmarynu, tymianku, bazylii, oregano i koperku
jajko
masło
sól, pieprz
Ziołowa rolada z indyka z twarogiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cebule i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na łyżce masła. Zioła opłukać, posiekać. Twaróg rozetrzeć połączyć z jajkiem. Dodać cebulę, czosnek i zioła, doprawić solą oraz pieprzem wymieszać.
2.Filet z indyka umyć, osuszyć i naciąć tak, by powstał jeden płat, cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Stopić 3 łyżki masła. Na mięso nałożyć farsz, zrolować, obwiązać bawełną nicią. Mięso ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Mięso przykryć, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 30 minut.
3.Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową. Odłożyć na 10 minut. Zdjąć nici, pokroić w plastry.
Komentarze