Zimowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto, a następnie wstawić na 12 godzin do lodówki.
2.Masa makowa: Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać po łyżce maku i ucierać. Wsypać bułkę, orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.Dodać olejek migdałowy.
3.Krem: Mleko gotować z kaszą przez ok 8 minut. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać żółtka ucierając. Następnie do margaryny dodawać po łyżce ostudzonej kaszy i utrzeć.
4.Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i włożyć do blaszki o wymiarach 25-35cm. Piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut. Ostudzić.
Drugą część włożyć do takiej samej blaszki i piec przez 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika i na wierzch wyłożyć masę makową, piec jeszcze przez 20-25 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Na ciasto z makiem wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową. Udekorować i schłodzić.
Komentarze