Tort czekoladowy z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do białek, na koniec wsypać powoli wymieszane obie mąki. Biszkopt piec w blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 21x36 w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 15-20 min.
2.Masa czekoladowa:
Polewę czekoladową rozpuścić, żółtka utrzeć z cukrem, dodawać przestudzoną polewę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i dodać do masy czekoladowej. Gruszki odsączyć zachowując sok. Do soku ewentualnie dodać wody aby było 500 ml. Zagotować i rozpuścić w tym galaretki.
3.Owoce ułożyć na biszkopcie. Tężejącą galaretką polać gruszki. Rozsmarować krem na gruszkach. Tort udekorować ozdobami czekoladowymi.
Komentarze