Zimowe muffinki piernikowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się aromat piernika, tak bardzo kojarzący się ze Świętami. Dodatkowego uroku i zimowego nastroju nadaje dekoracja z kokosu i marcepanu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    200 g masła
    200 g cukru
    2 łyżki miodu
    3 jajka
    100 g mąki
    2 budynie czekoladowe
    łyżka przyprawy do piernika
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół kieliszka rumu
    Polewa czekoladowa:
    150 g białej czekolady
    Przybranie:
    wiórki kokosowe
    choinki opłatkowe
    marcepan i kakao do wykonania jelonków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Zimowe muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. W trakcie ucierania dodajemy kolejno jajka i miód.

    Mąkę mieszamy z budyniami, kakao, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki stopniowo przesiewamy do masy jajecznej. Ciągle ucierając wlewamy rum.

    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta. Pieczemy około 20-25 minut na środkowym poziomie piekarnika.

    Ostudzone muffiny smarujemy polewą czekoladową. W tym celu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Polewą smarujemy wierzch babeczek, posypujemy wiórkami kokosowymi. Ustawiamy choinki i jelonka.
    Aby zrobić jelonka marcepan należy ugnieść z ciemnym kakao, a następnie użyć foremki silikonowej w kształcie jelonka.

Porady

Jeśli nie macie foremki w kształcie jelonka, możecie ozdobić takie babeczki dowolnie np. perełkami cukrowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować