Ziemniaki zapiekane w boczku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam smaczne, proste w przygotowaniu ziemniaki zapiekane w boczku Tak przygotowane ziemniaki mogą być smacznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs również grillowanych.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane w łupinach 4 szt,
    plastry boczku 4 szt,(ja dałam po 2 na 1 ziemniak bo były cieńkie)
    sól,
    przyprawa do ziemniaków,
    papryka mielona ostra,
    cząber,
    tłuszcz do natłuszczenia naczynia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Ziemniaki zapiekane w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki zapiekane w boczku 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.
    Po ugotowaniu wystudzić i obrać z łupinek.
    Następnie każdy ziemniak oprószyć przyprawami dość obficie, owinąć plasterkami boczku.
    Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika 190 - 200 stopni i zapiekać około 30 - 40 minut.
    Podawać z mięsem lub jako samodzielne danie z keczupem.

Porady

Najlepszy jest wędzony boczek w kawałku i samemu pokroić w plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Przyprawy Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować