Ziemniaki śródziemnomorskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź, ostudź.
2.W dużej misce przygotuj pastę z: ketchupu, majonezu, oliwy, przeciśniętego czosnku i suchych przypraw. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
3.Do pasty wrzuć ziemniaki. Delikatnie, ale dokładnie zamieszaj, każdy ziemniak musi być obtoczony pastą.
4.Przygotuj brytfankę i wyłóż na niej ziemniaki. Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki i wyłóż również w brytfance, posypując świeżą bazylią i dodatkowo ostrą papryką. Zapiekaj w temp. ok. 180-200 stopni do miękkości warzyw (około 20-25 minut).
Porady
Pamiętaj, że do pasty możesz dodać różne przyprawy, według uznania!
Komentarze