Śródziemnomorskie burgery z chorizo

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie śródziemnomorskie z hiszpańską kiełbaską chorizo i greckim serem feta- bardzo oryginalne, przepyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
    150 g kiełbasy chorizo
    5 łyżek bułki tartej
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
    100 g fety
    3 łyżki oliwy z oliwek
    6 malych bułek ciabatta
    2 garści rukoli
    czerowna papryka

    SOS CZOSNKOWY:
    200 g jogurtu naturalnego (może być typu greckiego-sos będzie miał fajną konsystencję)
    3 łyżki majonezu
    2-3 ząbki czosnku
    łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śródziemnomorskie burgery z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną kiełbasą chorizo, bułką tartą, jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem i wędzoną papryką. Dobrze wymieszać i dodać porwaną na kawałki fetę, lekko wymieszać.
  • 2. Wilgotnymi rękami uformować 6 dość dużych porcji mięsa na burgery. Odłożyć na talerze, przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć mięso na średnim ogniu przez około 5-7 minut z każdej strony. Usmażone burgery przenieść na talerz, obłożyć folią i odstawić na 5 minut.
  • 4. SOS CZOSNKOWY: W miseczce wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 5. Ciabattę podgrzać w piekarniku, przeciąć na pół. Następnie posmarować bułkę sosem czosnkowym, ułożyć rukolę, mięso, sos czosnkowy raz jeszcze i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykryć górną częścią bułki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śródziemnomorska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować