Danie śródziemnomorskie z hiszpańską kiełbaską chorizo i greckim serem feta- bardzo oryginalne, przepyszne!
30 min
Składniki:
400 g mielonej wołowiny
150 g kiełbasy chorizo
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
100 g fety
3 łyżki oliwy z oliwek
6 malych bułek ciabatta
2 garści rukoli
czerowna papryka
SOS CZOSNKOWY:
200 g jogurtu naturalnego (może być typu greckiego-sos będzie miał fajną konsystencję)
3 łyżki majonezu
2-3 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Śródziemnomorskie burgery z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną kiełbasą chorizo, bułką tartą, jajkiem, drobno posiekanym czosnkiem i wędzoną papryką. Dobrze wymieszać i dodać porwaną na kawałki fetę, lekko wymieszać.
2.Wilgotnymi rękami uformować 6 dość dużych porcji mięsa na burgery. Odłożyć na talerze, przykryć folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
3.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć mięso na średnim ogniu przez około 5-7 minut z każdej strony. Usmażone burgery przenieść na talerz, obłożyć folią i odstawić na 5 minut.
4.SOS CZOSNKOWY: W miseczce wymieszać wszystkie składniki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
5.Ciabattę podgrzać w piekarniku, przeciąć na pół. Następnie posmarować bułkę sosem czosnkowym, ułożyć rukolę, mięso, sos czosnkowy raz jeszcze i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykryć górną częścią bułki.
Komentarze