Ziemniaki po cabańsku z piekarnika

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ziemniaki po cabańsku to danie z Chrzanowa, w innych rejonach Polski znane częściej jako "pieczone". Przepisów na to danie jest tyle ile gospodyń - widziałam już wersję z burakami czy pieczarkami. U mnie króluje wersja podstawowa, z boczkiem i kiełbasą.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki - 1200g
    Marchew - 2szt większe
    Cebula - 3szt
    Kiełbasa (u mnie frankfurterki) - 140g
    Boczek wędzony (bez skóry) - 150g
    Sól i pieprz
    Liście kapusty - 2-3szt
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ziemniaki po cabańsku z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki.
    Połowę plastrów boczku układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, marchew, cebulę, kiełbasę i pozostały boczek mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na górze układamy liście kapusty. Zamykamy naczynie.
    Pieczemy w 200 stopniach około 80 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut.

Porady

Moja mama podawała takie ziemniaki z wywarem ze świeżych grzybów, ale dobrze sprawdzi się także barszcz lub żur.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować