Ziemniaki po Cabańsku

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie Jednogarnkowe stare jak świat,w oryginale było przygotowywane w garnku,kociołku żeliwnym,który stawiało się na ogniu u mnie dziś z piekarnika,wersja zmodyfikowana co się nawinie ;-)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 kg ziemniaków
    2 papryki
    3 marchewki
    1 duża cebula
    0,5 kg kiełbasy w lasce
    100 g boczku wędzonego
    koperek,pietruszka wedle uznania
    pieprz,sól
    2 ząbki czosnku
    ulubiona przyprawa do ziemniaków
    olej
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki po cabańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki marchewkę,cebulę,obieramy i myjemy.Ziemniaki kroimy jak do zupy,marchewkę w grubsze plasterki a cebulę w półksiężyce,kiełbasę i boczek kroimy w plasterki,a paprykę w krótkie paski.
    Ziemniaki,marchewkę i paprykę skropić olejem i wymieszać z przyprawami,wyłożyć do naczynia żaroodpornego wrzucić do piekarnika ustawionego na 180 C.Na patelni,na oliwie podsmażyć cebulkę z kiełbaską i wrzucić do reszty w piekarniku,wymieszać,boczek plasterki ułożyć na wierzchu 10 min.przed końcem pieczenia.
    Całość pieczemy ok.45 min.w zależności od odmiany ziemniaków,gotowe przed nałożeniem posypujemy koperkiem lub natką pietruszki,podajemy z ulubionymi dodatkami u nas akurat z cukinią.

Porady

Danie to można przygotować w kociołku na ognisku,w terenie ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować