Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika z czosnkowym twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Nie, nie będą to ziemniaki gniecione w formie puree:). Dla nas były nowością, którą polubiliśmy od pierwszego kęsa - chrupiące, z dodatkiem czosnkowego twarożku mogą być dodatkiem do dania obiadowego lub samodzielnym daniem wegetariańskim.

  • 10 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 10 niedużych ziemniaków
    3 łyżki masła
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony koperek
    Twarożek:
    250g twarogu półtłustego
    200g śmietany 18%
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekane ziemniaki

Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika z czosnkowym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości.
  • 2. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak spłaszczamy tłuczkiem do mięsa.
  • 3. Masło roztapiamy, mieszamy z przyprawami. Za pomocą pędzelka smarujemy każdy ziemniak. Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut, do zarumienienia.
  • 4. Przygotowujemy twarożek - twaróg mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wykładamy na gorące ziemniaki.

Porady

Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości. 2. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak spłaszczamy tłuczkiem do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować