Ziemniaczano-orzechowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Mam 80 lat. Z zawodu jestem krawcową. Teraz zajmuję się głównie uprawą ogrodu. Lubię gotować i piec. Te kotlety podaję do pieczonej gęsi lub do rosołu. Świetnie nadają się też na gorącą przekąskę.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 25 dag ziemniaków
    ● 10 dag orzechów włoskich
    ● kilka orzechów laskowych
    ● 5 dag masła
    ● cebula
    ● jajko
    ● 1/2 szkl. bułki tartej
    ● łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    ● łyżeczka posiekanego
    koperku
    ● sól
    ● pieprz
    ● cukier
    Oraz: jajko
    ● masło do smażenia
    ● mąka i bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczano-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy w osolonej wodzie.
    Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy
    przez maszynkę.
    Orzechy mielimy i mieszamy
    z ziemniakami.
  • Ziemniaczano-orzechowe 2. Cebulę obieramy, siekamy
    i szklimy na maśle. Przekładamy
    do ziemniaków i orzechów.
    Wbijamy jajko, wsypujemy bułkę
    tartą i zieleninę. Doprawiamy
    solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 3. Z masy formujemy małe kotlety.
    Panierujemy kolejno w mące,
    jajku rozkłóconym z łyżką
    wody, a następnie w bułce tartej.
    Smażymy na maśle z obu
    stron do zrumienienia.

Porady

● Kotlety będą bardziej chrupiące, jeśli orzechy drobno pokroimy, zamiast mielić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować