Ziemniaczano-marchewkowe snacki

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dzieci uwielbiają chipsy i snacki - te nie są takie jak ze sklepu, bo są zdrowsze i bardzo smaczne! Lepsze niż tradycyjne frytki.

  • 35 min

Składniki:

  • marchewka (wg potrzeb)
    ziemniaki (wg potrzeb)
    łyżeczka tymianek
    łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    szczypta estragonu
    łyżka masła
    odrobina oliwy z oliwek
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczano-marchewkowe snacki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy snacki (lub plastry), gotujemy w lekko osolonej wodzie z masłem na pół twardo (około 5 min).
  • 2. Ugotowane rozkładamy obok siebie w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Marchewkę posypujemy odrobiną słodkiej papryki, estragonem i odrobiną tymianku. Ziemniaki posypujemy resztą przypraw.
    Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (najlepiej z termoobiegiem).

Porady

Tak upieczone ziemniaki to rarytas nie tylko dla dzieci, ale też świetny dodatek do mięs i sałatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować