ZIEMNIACZANE WIANUSZKI ZE SZPINAKIEM

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ziemniaczane wianuszki zapiekane z dodatkiem oleju rzepakowego, szpinakiem i żółtkiem to świetny dodatek do obiadu. Gniazdka są smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz do smaku, kurkuma
    FARSZ :

    300 - 500 g świeżego szpinaku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka śmietany
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane wianuszki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WIANUSZKI 1. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz szpinak, podpiekamy. Na koniec dodajemy śmietanę i czekamy aż płyny odparują.
    Do ziemniaków dodajemy masło, przyprawy, mąkę, śmietanę i dokładnie mieszamy.
    Farsz nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskamy wianuszki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy wianuszek dajemy po łyżce szpinaku, na środek układamy 1 żółtko,
    Gniazdka pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180-190 % C.
    Podajemy ciepłe do obiadu, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować