Ziemniaczane wianuszki zapiekane z dodatkiem oleju rzepakowego, szpinakiem i żółtkiem to świetny dodatek do obiadu. Gniazdka są smaczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
600 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz do smaku, kurkuma
FARSZ :
300 - 500 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka śmietany
sól do smaku
Ziemniaczane wianuszki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, oraz szpinak, podpiekamy. Na koniec dodajemy śmietanę i czekamy aż płyny odparują.
Do ziemniaków dodajemy masło, przyprawy, mąkę, śmietanę i dokładnie mieszamy.
Farsz nakładamy do rękawa z ozdobną końcówką i wyciskamy wianuszki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy wianuszek dajemy po łyżce szpinaku, na środek układamy 1 żółtko,
Gniazdka pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180-190 % C.
Podajemy ciepłe do obiadu, smacznego.
Komentarze