Obłoczki z ziemniaków wypełnione smacznym farszem jajeczno-śmietanowo-serowo-paprykowym i świeżą natką - oryginalne i smaczne - dobrze doprawione smakują wyśmienicie!
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 większe ziemniaki
2 jajka
1 duża czerwona papryka
1 łyżka śmietany
1/2 pęczka świeżej natki
2-3 łyżki startego drobno sera żółtego
sól
pieprz
szczypta papryki ostrej
olej do smażenia
Smażone ziemniaczane obłoczki z nadzieniem jajeczno-serowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.Z każdego plasterka wyciąć środki pozostawiając wolna przestrzeń-patrz zdjęcie.
Brzegi wokoło lekko ponadcinać nożem.
Jajka wbić do miski, dodać śmietanę, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekana natkę i starty ser, przyprawić do smaku, wymieszać,
Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć ziemniaczane obłoczki i chwile smażyć z obu stron.Gdy się zarumienią, w środek każdego obłoczka łyżką umieścić nadzenie jajeczno paprykowe, przykryć i smażyć z obu stron na małym ogniu 2-3 minuty aż masa się zetnie.
Po usmażeniu , placuszki umieścić na papierowym ręczniku w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu, posypać wierzch drobno startym serem, podawać ciepłe,
smacznego.
Komentarze