poranne obłoczki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo ciekawy pomysł zarówno na śniadanie, kolację jak i przekąskę w ciągu dnia. Uczta dla podniebienia i oczu . To także oryginalny dodatek do wielkanocnego śniadania.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 jajka
    - garść startego sera ( ja używam parmezanu)
    - sól i pieprz do smaku
    - odrobinę soku z cytryny
    - garść rukoli, trochę szczypiorku
    - pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Poranne obłoczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Białka delikatnie oddzielamy od żółtek. Ważne, aby żółtka się nie rozpłynęły (żółtka odkładam na bok w połowie skorupek). Białka ubijamy na sztywno. Kiedy są już sztywne, dodajemy starty ser, odrobinę soku z cytryny i delikatnie mieszamy.
    Na blachę kładziemy papier do pieczenia. Łyżką formujemy gniazdka z piany. Na środku zostawiamy małe wgłębienie, w które później umieścimy żółtka. Wstawiamy do piekarnika na ok. 2- 3 minuty. Pilnujemy, aby białka tylko lekko się zarumieniły.
    Po tym czasie we wgłębienia wlewamy żółtka. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 3 minuty. Żółtka powinny zostać płynne.
    Układamy na talerzu z ulubionymi dodatkami. Doprawiamy solą i pieprzem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować