Ziemniaczane knedle z mięsem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Serdecznie polecam ten przepis , ciasto bardzo szybko się robi , jest delikatne w smaku a farsz bardzo dobry o mocnym aromacie pietruszki .

  • 35 min

Składniki:

  • ( na 12 knedli )

    Ciasto :

    300g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków

    1 jajko

    1 szklanka mąki ziemniaczannej

    szczypta soli



    Farsz :

    200g mięsa mielonego

    kilka pieczarek

    natka pietruszki

    1 łyżka bułki tartej

    sól i pieprz

    1 łyżeczka masła

    pół małej cebulki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaczane knedle z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni roztapiamy masło i szklimy drobno posiekaną cebulkę , dodajemy posiekane pieczarki i mięso mielone . Smażymy aż mięso będzie upieczone . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby ( gdyby w farszu było za dużo płynu ) dodajemy trochę bułki tartej .

    Uduszone ziemniaki mieszamy z jajkiem , szczyptą soli i po trochu dodajemy mąkę ziemniaczaną . Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto . Formujemy w dłoni płaskie placki , na środek nakładamy farsz i całość zlepiamy tworząc kulki .

    Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut , aż wypłyną na wierzch .

    Podajemy polane masłem i skwarkami ( opcjonalnie ) .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować