Ziemniaczane knedle z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni roztapiamy masło i szklimy drobno posiekaną cebulkę , dodajemy posiekane pieczarki i mięso mielone . Smażymy aż mięso będzie upieczone . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby ( gdyby w farszu było za dużo płynu ) dodajemy trochę bułki tartej .
Uduszone ziemniaki mieszamy z jajkiem , szczyptą soli i po trochu dodajemy mąkę ziemniaczaną . Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto . Formujemy w dłoni płaskie placki , na środek nakładamy farsz i całość zlepiamy tworząc kulki .
Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut , aż wypłyną na wierzch .
Podajemy polane masłem i skwarkami ( opcjonalnie ) .
Komentarze