Ziemniaczane faworki

4.5 (168 ocen)

Czasem zostają nam ziemniaki z obiadu, i nie bardzo wiemy co zrobić. Proponuję zrobić wytrawne faworki.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    1/2 szkl mąki
    1 jajko
    sól
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaczane faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki 1. Zimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Dodać przyprawę, mąkę i żółtko. Połączyć wszystko razem, ale dokładnie nie zagniatać.
  • Białko 2. Białko ubić z solą, dodać do ciasta i zagnieść gładkie ciasto.
  • Faworki 3. Wałkować na grubość 3-4 milimetry. Kroić w paski 2cm szerokie i 10-15 cm długie. Zrobić nacięcie na środku i przewinąć. Smażyć na rozgrzanym oleju do lekkiego zbrązowienia.Wykładać na ręcznik papierowy i od razu podawać posypane koperkiem z dodatkiem ketchupu lub innego sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować