Zielono-czerwona zapiekanka makaronowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać olej i oliwę od pomidorów. Wrzucić cebulę pokrojona w piórka. Zeszklić. Umytą cukinię pokroić w pół plasterki a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić do rondla i delikatnie podsmażyć.
2.Dodać mięso mielone i smażyć do miękkości mięsa. Pomidory pokroić w dużą kostkę a fasole odsączyć i przepłukać. Dodać do garnka. Dusić wszystko jeszcze około 3 minuty. Wsypać przyprawę grillową oraz cząber i lubczyk. Do miski wlać pomidory i końcówką do zup rozdrobnić na miazgę. Do garnka wsypać mąkę dokładnie wymieszać z zawartością i wlać zmiksowane pomidory i zagotować. Dodać sól oraz pieprz i wymieszać. Makaron ugotować do miękkości,odcedzić. Dodać do sosu i wymieszać. Na koniec wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
3.Zapiekankę przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać serem i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i zapiekać około 15-18 minut ( do momentu roztopienia się sera). Smacznego!
Komentarze