Pyszna i pożywna propozycja na obiad lub ciepłą kolację
Składniki:
250g makaronu penne
3 filety tilapii
1/2 brokuła
200ml śmietanki 30%
jajko
15 dag żółtego sera
przyprawa do ryb
sól, biały pieprz
przyprawa z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Zapiekanka makaronowa z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Makaron i brokuła ugotować osobno na półtwardo. Odcedzić i ostudzić. Tilapię rozmrozić, pokroic na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawą do ryb. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z 2 łyżkami sera. Przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i powtykać miedzy makaron. Kawałki ryby ułożyć na wierzchu. całość zalać śmietanką, posypać serem i przyprawą z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Zapiekankę przykryć i zapiekać 30 min w 180 stopniach.
Komentarze