Zielone kopytka

5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealne dla osób nie przepadających za słodką wersją kopytek.

Składniki:

  • ok 10 średniej wielkości ziemniaków
    łyżka soli
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    1 cebula
    ok 3 łyżki margaryny Palmy
    posiekana zielona pietruszka - ok. 10 łodyg zielonej pietruszki (pół pęczka).
    przyprawa uniwersalna, pieprz do smaku

Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Zielone kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zielone kopytka 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Przestudzić. Przeciśnięte ziemniaki podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąć i uzupełnić mąką ziemniaczaną. 1/4 odjęta ilość ziemniaków wyjmujemy i układamy na wierzch pozostałych (sposób odmierzenia potrzebnej ilości mąki ziemniaczanej).
    Wbić jajko, wsypać posiekaną zieloną pietruszkę, dokładnie wyrobić. Doprawić przyprawa uniwersalna i pieprzem do smaku. Urywać rękami kawałki ciasta i zrolować wałek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm.
    Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.
    Kopytka wrzucać do gotującej się wody. Czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Gotowe kopytka polać cebulką.

Porady

Sposób odmierzenia ilości mąki: Przeciśnięte ziemniaki podzielić na 4 części, jedną z nich wyjąc i uzupełnić mąką ziemniaczaną (do wielkości ziemniaków). Zamiast zielonej pietruszki można użyć koperek, jest bardziej aromatyczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować