Zielone knedle

4.5 (154 ocen)

  • 15 min

Zostało mi zielone puree z obiadu z poprzedniego dnia, wykorzystałam je, robiąc takie fajne zielone knedle. Pysznie smakowały do mięsnego gulaszu.

  • 15 min

Składniki:

  • ok. 0,5 kg puree ziemniaczanego (u mnie zielone puree, pozostałe z poprzedniego dnia)
    mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zielone knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree wyłóż do miski, wyrównaj na płasko, podziel na 4 części. Wyjmij 1/4 część a w to miejsce dodaj mąki ziemniaczanej. Wymieszaj porządnie. Formuj kulki trochę większe od orzecha włoskego.
  • 2. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Knedle wrzucaj na wrzątek i gotuj od momentu wypłynięcia jeszcze ok. 4 minut. Podawaj z mięsnym gulaszem albo sosem, albo tylko z masełkiem. Każda wersja jest dobra.

Porady

Przepis na zielone puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować