Zielone puree ziemniaczane

4.5 (197 ocen)

  • 20 min

Dodatek pietruszki i bazylii nadał ziemniakom i smaku i ładnego, zielonego koloru.

  • 20 min

Składniki:

  • 1,2 kg ziemiaków (po obraniu ok. 1 kg)
    1 spora garść natki pietruszki
    1 spora garść bazylii
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    sól
    świeżo mielona gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zielone puree ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, ugotuj na miękko w osolonej wodzie. Zgnieć widelcem na puree. Trzymaj w cieple.
  • 2. Pietruszkę, bazylię i mleko wlej do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Powstanie zielony płyn. Dodaj go do puree, dodaj też masło, gałkę muszkatołową i porządnie wymieszaj. Serwuj na ciepło.

Porady

Gdybyście nie zjedli całego puree, to polecam wykorzystać je do zrobienia tych zielonych knedli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pietruszka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować