Zielona szakszuka

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Szakszuka kojarzy mi się z daniem po imprezie które przyrządzał mój brat, którego bazą były pomidory i wszystko co napotkał :) taka wersja jest bardzo popularna, a ja miałam ochotę na coś lekkiego i zielonego, koniecznie z pysznym jajkiem, którego żółtko rozpływa się po warzywach

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 młoda cukinia
    garść liści czosnku niedźwiedziego - około 8 liści
    łyżka masła
    2 jaja
    1/2 czerwonego chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Szakszuka

Zielona szakszuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. czosnek niedźwiedzi - po umyciu i osuszeniu rozdrobniłam blenderem, taki rozdrobniony czosnek przesmażyłam na maśle przez około 1 minutę
  • 2. Do czosnku dodałam lekko cukinię pokrojoną w plasterki i chili. Cukinię lekko posoliłam i przez około 5-6 minut dusiłam
  • 3. Gdy cukinia zmiękła i wypuściła trochę płynu dodałam jajka i przykryłam patelnię przykrywką - dusiłam aż do momentu ścięcia białek (około 2 minut)
    Gorące danie delikatnie wykładam na talerze

Porady

Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego można zastąpić szpinakiem, do którego trzeba dodać czosnek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek niedźwiedzi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować