Żelazne kulki mocy, z kokosowym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Podstawowy składnik kulek, szpinak jest bogaty w witaminę C, zawiera sporo żelaza i innych niezbędnych witamin oraz minerałów, warto go jeść o każdej porze roku. Natomiast kurczak w mleku kokosowym pachnie egzotyką, i dodaje daniu pikanterii. To mój pomysł na dzisiejszy obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    ryż basmati 200g
    jednak podwójna pierś z kurczaka
    mrożony szpinak 450g
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    mleko kokosowe 400ml
    Składniki robocze:
    jedna cebula
    trzy ząbki czosnku
    1 jajko
    płatki owsiane do panierowania
    trzy łyżeczki curry
    łyżeczka startego świeżego imbiru
    pęczek szczypiorku
    oliwa do smażenia
    sól morska do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żelazne kulki mocy, z kokosowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy szpinak, i smażymy go do odparowania wody. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. W głębokiej misce łączymy ryż i szpinak, a kiedy masa lekko przestygnie dodajemy jajko. Całość doprawiamy do smaku solą. Z masy formujemy kulki wielkości orzech włoskiego, panierujemy w płatkach owsianych i smażymy do uzyskania złocistego koloru.
    2.Kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodajemy na patelnię curry, dokładnie mieszając, tak żeby przyprawa rozpuściła się w tłuszczu. Dodajemy imbir, i mleko kokosowe. Pozwalamy się wszystkiemu dusić jeszcze przez ok 10min. Na koniec dodajemy posiekany drobno szczypiorek.
    3.Podajemy z liśćmi sałaty skropionymi oliwą, i octem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować