Żebroczka jest zapiekanką, podobną do baby ziemniaczanej. Nazwa potrawy pochodzi od słowa żebrok, czyli żebrak. Chodził on po domach i zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja
2 godz. 40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg ziemniaków
500 ml mleka 3,2%
200 g kaszy jęczmiennej
300 g boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Żebroczka wiślańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane).
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę.
Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy.
Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę.
Komentarze