Żebroczka wiślańska

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Żebroczka jest zapiekanką, podobną do baby ziemniaczanej. Nazwa potrawy pochodzi od słowa żebrok, czyli żebrak. Chodził on po domach i zbierał jedzenie. Z resztek powstało właśnie to danie. Dla nas rewelacja

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
    500 ml mleka 3,2%
    200 g kaszy jęczmiennej
    300 g boczku
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Żebroczka wiślańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy.

    Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane).

    Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę.

    Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy.

    Do masy ziemniaczanej dodajemy wytopiony boczek, cebulę razem z tłuszczem, kaszę, roztarty z solą (1/2 łyżeczki) czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę.

    Pieczemy 100-120 min w temperaturze 150°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować