Katarzyna Zielińska Czyżak
To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły.
Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą potrawę chodził on od domu do domu by zebrać jakieś pożywienie gdy zaś udało mu się zdobyć kilka produktów to zrobił on właśnie taką zapiekankę.
Potrawa trochę przypomina inne ziemniaczane specjały z różnych regionów kraju takie jak babka ziemniaczana czy kiszka.
4.42 (194 ocen)
Porady
Mięso do tej potrawy powinny być odpowiednio tłuste co zapewni potrawie odpowiednią konsystencję. Spotkałam się też z tym że co poniektórzy używają do tej potrawy oprócz boczku również mięsa z rosołu . Uważajmy z solą ponieważ wędliny które używamy do tej potrawy są już dość słone. Jeżeli chodzi o pieczenia trzeba je kontrolować w oryginalnym przepisie czas pieczenia to 70-90 min. U mnie zapiekanka po 60min. była gotowa
Komentarze