1.Jajka rozdzielić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
2.Ubić białka z jaj. Dodawać po jednym jajku na zmianę z cukrem i ucierać.
3.Do gładkiej masy energicznie, lecz w małych porcjach dodawać mąkę z proszkiem. Zostawić na dnie około 2 łyżek.
4.Wlać zapach/aromat, olej i oranżadę i połączyć.
5.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej resztę mąki. Rozprowadzić.
6.Do blaszki kolejno wlewać jedna porcję białego, jedną porcję ciemnego ciasta. Można lać łyżką od zupy wtedy paseczki będą cienkie jak w sękaczu, można nakładać małą łyżką wazową wtedy odstępy są większe. Zawsze jednak należy nakładać jedno obok drugiego lub nawet jedno na drugie.
7.Piec w 185 stopniach przez 55 minut.
Porady
Oranżada sprawia, że wypiek jest słodszy i szybciej się przyrumieni. Woda gazowana sprawia, że ciasto jest mniej słodkie.
Komentarze