• 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciekawe smaczne ciasto do kawy.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    2 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki cukru kryształ
    1 szklanka białej oranżady lub wody gazowanej
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    zapach/aromat do ciast
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia lub oprószona bułką tartą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozdzielić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
  • 2. Ubić białka z jaj. Dodawać po jednym jajku na zmianę z cukrem i ucierać.
  • 3. Do gładkiej masy energicznie, lecz w małych porcjach dodawać mąkę z proszkiem. Zostawić na dnie około 2 łyżek.
  • 4. Wlać zapach/aromat, olej i oranżadę i połączyć.
  • 5. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej resztę mąki. Rozprowadzić.
  • 6. Do blaszki kolejno wlewać jedna porcję białego, jedną porcję ciemnego ciasta. Można lać łyżką od zupy wtedy paseczki będą cienkie jak w sękaczu, można nakładać małą łyżką wazową wtedy odstępy są większe. Zawsze jednak należy nakładać jedno obok drugiego lub nawet jedno na drugie.
  • 7. Piec w 185 stopniach przez 55 minut.

Porady

Oranżada sprawia, że wypiek jest słodszy i szybciej się przyrumieni. Woda gazowana sprawia, że ciasto jest mniej słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować