Zebra

3.5 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smak dzieciństwa. Tanie i bardzo smaczne ciasto dla całej rodziny.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki wody gazowanej (ewentualnie każdy inny gazowany napój)
    0,5 szklanki oleju
    1,5 szklanki mąki+1 łyżka
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    płynna polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach. W trakcie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia w misce, a wodę w szklance z olejem. Sypką mieszankę dodajemy naprzemiennie z płynną do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników lub krótko na najniższych obrotach miksera. Masę rozdzielamy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mąki, a do drugiej kakao. Średniej wielkości blaszkę, dużą keksówkę lub średnią tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Po łyżce masy wylewamy naprzemiennie na środek formy (biała, a następnie na środek czarna). Czynność powtarzamy, aż ciasto się skończy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka). Zebrę polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

*szklanka=250ml **składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować