1.Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach. W trakcie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia w misce, a wodę w szklance z olejem. Sypką mieszankę dodajemy naprzemiennie z płynną do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników lub krótko na najniższych obrotach miksera. Masę rozdzielamy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mąki, a do drugiej kakao. Średniej wielkości blaszkę, dużą keksówkę lub średnią tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Po łyżce masy wylewamy naprzemiennie na środek formy (biała, a następnie na środek czarna). Czynność powtarzamy, aż ciasto się skończy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut (do suchego patyczka). Zebrę polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
*szklanka=250ml
**składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Komentarze