Żeberka zapiekane z fasolą

5 (149 ocen)

Sycące i smaczne danie obiadowe w sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • 80 dag żeberek wieprzowych
    1 puszka białej fasoli
    1 szklanka soku pomidorowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki pikantnego keczupu
    majeranek
    zioła prowansalskie
    papryka mielona słodka i ostra
    sól, pieprz
    cukier
    2-3 łyżki oleju




Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka zapiekane z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zeberka przypraw 1. Żeberka opłucz, osusz i pokrój na porcje. Natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Posmaruj je keczupem i odstaw do lodówki na ok.3 godz.
  • żeberka usmaż 2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż żeberka na rumiano. Przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem, na którym się smażyły.
  • żeberka obłóż fasolką 3. Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwą po wierzchu żeberek.
  • sos do żeberek 4. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z sokiem pomidorowym. Sos dopraw do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru.
  • sosem polej żeberka 5. Sosem polej żeberka z fasolą. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.200st.Potrawę piecz ok.30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywę i piecz jeszcze ok.15 minut, aby sos się zapiekł.Podawaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować