Żeberka zapiekane z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka opłucz, osusz i pokrój na porcje. Natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Posmaruj je keczupem i odstaw do lodówki na ok.3 godz.
2.Na patelni rozgrzej olej i obsmaż żeberka na rumiano. Przełóż do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem, na którym się smażyły.
3.Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwą po wierzchu żeberek.
4.Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z sokiem pomidorowym. Sos dopraw do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru.
5.Sosem polej żeberka z fasolą. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.200st.Potrawę piecz ok.30-40 minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywę i piecz jeszcze ok.15 minut, aby sos się zapiekł.Podawaj z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Komentarze