Pomidorowe żeberka z fasolą

0 (0 ocen)

Danie podajemy udekorowane natką pietruszki. To pyszna i sycąca potrawa! Jeśli chcemy sobie je bardziej uprościć można do jego przygotowania użyć gotowej fasolki z puszki:).Tak przygotowane żeberka podaje najczęściej do pieczywa. Polecam!

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • 90 dag żeberek wieprzowych,
    • 1 szklanka drobnej fasolki,
    • ¾ litra przecieru pomidorowego,
    • 4 ząbki czosnku,
    • ok 1,5 łyżeczki majeranki,
    • sól do smaku,
    • papryka do smaku,
    • zioła prowansalskie do smaku,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • 1 duża cebula biała lub dwie mniejsze,
    • olej do smażenia,
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomidorowe żeberka z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namoczona fasola 1. Fasolkę namaczamy na noc wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.
  • przyprawione żeberka 2. Żeberka dzielimy na „zgrabne” porcje. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • obsmażanie 3. Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy żeberka i dokładnie obsmażamy do zrumienienia.
  • dodanie przecieru 4. Zrumienione żeberka stopniowo podlewamy przecieram pomidorowym. Naczynie przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W miarę jak przecier będzie gęstniał dodajemy jego kolejne porcje.
    Gdy mięso jest miękkie, a pomidorowy sos gęsty dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pomidor Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować