Danie podajemy udekorowane natką pietruszki. To pyszna i sycąca potrawa! Jeśli chcemy sobie je bardziej uprościć można do jego przygotowania użyć gotowej fasolki z puszki:).Tak przygotowane żeberka podaje najczęściej do pieczywa. Polecam!
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji:
• 90 dag żeberek wieprzowych,
• 1 szklanka drobnej fasolki,
• ¾ litra przecieru pomidorowego,
• 4 ząbki czosnku,
• ok 1,5 łyżeczki majeranki,
• sól do smaku,
• papryka do smaku,
• zioła prowansalskie do smaku,
• świeżo mielony czarny pieprz,
• 1 duża cebula biała lub dwie mniejsze,
• olej do smażenia,
• natka pietruszki do dekoracji
Pomidorowe żeberka z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę namaczamy na noc wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy do miękkości.
2.Żeberka dzielimy na „zgrabne” porcje. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
3.Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy żeberka i dokładnie obsmażamy do zrumienienia.
4.Zrumienione żeberka stopniowo podlewamy przecieram pomidorowym. Naczynie przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W miarę jak przecier będzie gęstniał dodajemy jego kolejne porcje.
Gdy mięso jest miękkie, a pomidorowy sos gęsty dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Komentarze