ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM

4.5 (147 ocen)

Moja rodzina uwielbia mięsa w sosach własnych a żeberka idealnie się nadają do takiego dania

Składniki:

  • SKŁADNIKI;
    5 pasków żeberek z kością
    1 cebula
    Pół marchewki
    Pół pietruszki
    Liść laurowy
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 liście pory
    Mąka do obtoczenia
    Olej do smażenia
    Przyprawa do mięs około 1 łyżki
    Przyprawa uniwersalna warzywna
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE ;
    Żeberka myjemy osuszamy posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Każdy kawałek obtaczamy w mące . Smażymy na złoto z obu stron. W między czasie obieramy cebulę marchew i pietruszkę. Cebulę siekamy w drobna kostkę i dajemy do smażonego mięsa . Marchew i pietruszkę kroimy w paski na cztery . Do mięsa wlewamy wody do przykrycia składników dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie dokładamy także marchew z pietruszką i dusimy wszystko razem na miękkości Pod koniec duszenia rozprowadzamy łyżkę mąki w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami i ulubiona surówką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Pietruszka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować