Moja rodzina uwielbia mięsa w sosach własnych a żeberka idealnie się nadają do takiego dania
Składniki:
SKŁADNIKI;
5 pasków żeberek z kością
1 cebula
Pół marchewki
Pół pietruszki
Liść laurowy
Kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście pory
Mąka do obtoczenia
Olej do smażenia
Przyprawa do mięs około 1 łyżki
Przyprawa uniwersalna warzywna
Żeberka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Żeberka myjemy osuszamy posypujemy przyprawą do mięsa z obu stron. Każdy kawałek obtaczamy w mące . Smażymy na złoto z obu stron. W między czasie obieramy cebulę marchew i pietruszkę. Cebulę siekamy w drobna kostkę i dajemy do smażonego mięsa . Marchew i pietruszkę kroimy w paski na cztery . Do mięsa wlewamy wody do przykrycia składników dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie dokładamy także marchew z pietruszką i dusimy wszystko razem na miękkości Pod koniec duszenia rozprowadzamy łyżkę mąki w odrobinie wody i zagęszczamy sos. Podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami i ulubiona surówką. Smacznego.
Komentarze