Żeberka w śmietanie z surówką z kapusty

0 (0 ocen)

Aromatyczne, sycące żeberka w połączeniu z surówką z kiszonej kapusty tworzą bardzo smakowite danie na chłodne dni.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    100 ml gęstej śmietany
    pół szklanki białego,wytrawnego wina
    2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka mielonego kminku
    szczypta papryki mielonej słodkiej
    5 łyżek oleju
    sól,pieprz
    natka pietruszki
    30 dag kapusty kiszonej
    mała marchewka










Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka w śmietanie z surówką z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Odstawić na minimum 2 godz. (najlepiej na całą noc).
  • 2. Kapustę odcisnąć z soku (jeżeli jest za kwaśna opłukać w zimnej wodzie) i posiekać. Dodać pokrojoną drobno cebulę i marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki oleju, wymieszać. Surówkę wstawić do lodówki.
  • żeberka zalane sosem śmietanowym 3. Naczynie żaroodporne natłuścić 3 łyżkami oleju, ułożyć w nich żeberka. Wlać śmietanę wymieszaną z winem, posiekaną cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. na ok.60 min.
  • 4. Danie przyozdobić pietruszką, podawać np. z ciemnym pieczywem,ziemniakami z wody i surówką z kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować