Żeberka w śmietanie z surówką z kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, oczyścić, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Odstawić na minimum 2 godz. (najlepiej na całą noc).
2.Kapustę odcisnąć z soku (jeżeli jest za kwaśna opłukać w zimnej wodzie) i posiekać. Dodać pokrojoną drobno cebulę i marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki oleju, wymieszać. Surówkę wstawić do lodówki.
3.Naczynie żaroodporne natłuścić 3 łyżkami oleju, ułożyć w nich żeberka. Wlać śmietanę wymieszaną z winem, posiekaną cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. na ok.60 min.
4.Danie przyozdobić pietruszką, podawać np. z ciemnym pieczywem,ziemniakami z wody i surówką z kapusty.
Komentarze