Żeberka w kapuście z wolnowaru

4.44 (146 ocen)

kapusta i mięso to świetny zestaw do wolnowaru, więc oczywiście wszystko trafiło na noc do mojego ulubionego gara. Oprócz żeberek, które były podstawą, dołożyłam też jedną (gotową, gotowaną ) golonkę. Bardzo sycące, dość tłuste, ale smaczne danie.

Składniki:

  • około 1kg żeberek,
    800 g kapusty kiszonej
    2 duże cebule,
    200 g boczku wędzonego,
    sól, pieprz,
    smalec
    gotowana golonka - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.44 (146 ocen)

Żeberka w kapuście z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1, Wolnowar rozgarzć zgodnie z instrukcją.
  • 2. 2. Kapustę pokroić niezbyt drobno.
  • 3. 3. Żeberka umyć, osuszyć, posypać pieprzem i solą, odstawić na godzinę. Obtaczać w mące i obrumienić na patelni na smalcu.
  • 4. 6. Pokroić drobno boczek, podsmażyć, i też dodać do kapusty. Wymieszać kapustę z boczkiem i cebulą.
  • 5. 4. Wyjąć żeberka i na tym tłuszczu przesmażać porcjami kapustę. Przełożyć do miski.
  • 6. 5. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty.
  • image-0w4ub0f 7. 7. W misie wolnowaru ułożyć połowę kapusty,na niej ułożyć żeberka i zakryć pozostałą kapustą. Jeżeli mamy golonkę -ułożyc ja na wierzchu. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować ok 10 godzin. Smacznego!

Porady

To danie możemy oczywiście ugotować tradycyjnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek Golonki Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować