To bardzo prosty obiad, prawie jednogarnkowy (kaszę ugotowałam oddzielnie), i jak dla mnie niezwykle smaczny. Dobre, sycące jedzenie, takie które można przygotować wcześniej i podgrzać w razie potrzeby.
40 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3/4 szklanki kaszy bulgur
2 niewielkie filety z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1-2 łyżeczki masła
kawałek pora (jasna część)
1 niewielka marchewka
1 duży ząbek czosnku
posiekany koperek wg uznania
1-2 łyżki śmietany do zup i sosów
do smaku: sól ziołowa lub zwykła, czarny mielony pieprz
Bulgur z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotuję do miękkości w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gdy kasza się gotuje, mięso kroję na niewielkie kawałki, marchewkę wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki, pora kroję w kostkę.
Kurczaka doprawiam solą ziołową lub zwykłą, oraz pieprzem.
W niewielkim garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojone mięso i mieszając smażę 3-4 minuty.
Do lekko podsmażonego mięsa dodaję masło, posiekany czosnek, i wrzucam do garnka pokrojone marchewkę i pora.
Smażę wszystko razem przez kilka minut (średnia moc).
Dodaję paprykę, mieszam i znowu smażę razem kilka minut bez przykrycia, a potem zmniejszam moc palnika do minimum, przykrywam garnek pokrywką i smażę jeszcze kilka minut.
Komentarze