Żeberka w ketchupie i cebuli

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, soczyste żeberka. Doskonale smakują z młodymi pieczonymi w skórce ziemniaczkami i ulubioną surówką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    150 ml ketchupu
    1 łyżka sosu worcester
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka bazylii
    2 łyżki oleju
    5 cebul
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w ketchupie i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka kroimy na porcje. Cebule obieramy i kroimy w pióra. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotową marynatą zalewamy żeberka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, przy czym najpierw układamy 1/2 cebuli, następnie żeberka i ponownie cebulę. Całość polewamy pozostałą marynatą. Rękaw do pieczenia dokładnie zawiązujemy, igłą robimy na górze kilka dziurek, a naczynie przykrywamy. Żeberka pieczemy godzinę w 200 stopniach. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować