Żeberka w kawowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Słyszałam o żeberkach pieczonych w marynacie z kawy mielonej i postanowiłam je wypróbować. Marynata wyszła aromatyczna ale bardzo ciemna, przez co również żeberka pieczone w tej marynacie są czarne, wręcz smoliste. Żeberka są mięciutkie, o smaku bardzo trudnym do zidentyfikowania.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 1 kg żeberek
    Marynata
    • 1 czubata łyżka kawy mielonej
    • 5 łyżek keczupu
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki octu winnego
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w kawowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem i podgrzać do rozpuszczenia miodu.
    • Żeberka pokroić tak, aby powstały porcyjki z jedną kością, i wymieszać z wystudzoną marynatą.
    • Całość przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    • Piec w worku w temperaturze 180 st.C przez 1 godzinę.

Porady

Jeśli chcemy aby aromat kawy był wyraźniejszy to należy dodać jeszcze 1/2 łyżki kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować